Honingrecepten

Hoe honing op verschillende manieren gebruiken?


Honing is op velerlei manieren te gebruiken. Het kan als grondstof dienen bij de bereiding van spijzen, dranken of gebak, maar ook in directe vorm als boterhambeleg, op pannenkoeken of in de thee. Neem bij voorkeur een donkere pittige soort honing (vaak ook goedkoper) voor koek of gebak, waardoor de geurige honingsmaak gemakkelijker doordringt. Met honing gemaakte koek of gebak blijft bovendien langer vers.
Honing bevat het enzym, “glucose - oxidase”. Vermengd met water (speeksel) vormt dit enzym, “gluconzuur” en “waterstofperoxide”. Waterstofperoxide heeft een remmende werking op de groei van ziekteverwekkende bacteriën. Omdat glucose – oxidase zeer gevoelig is voor hoge temperaturen, is het wel zaak om de honing voor gebruik NIET te verwarmen. Mensen die de honing aanwenden voor een weldadige grog, kwast of een honingdrankje met warme melk, kunnen wel die energieopwekking of de lekkere smaak van honing ervaren, maar missen eigenlijk het genezend effect van honing. Bij het bereiden van sommige dranken en spijzen kan het daarom soms raadzaam zijn, de honing toe te voegen nadat de verwarmde ingrediënten voldoende (< 40° C) zijn afgekoeld. Het weer vloeibaar maken van honing dient altijd au bain marie te gebeuren, waarbij de watertemperatuur maximaal 40 ° C dient te zijn."Maak honing dus NOOIT vloeibaar met een magnetron!"


Hieronder volgen een aantal recepten waar honing in meer of mindere mate een rol speelt. 

 

Honingrecepten index

1 .   Aardbeiencrème met honing

2 .   Aardbeien -shake met honing

3 .   Banaan met honing

4 .   Bruisende Vanille -honingcocktail

5 .   Bijenkorfje met dressing

6 .   Citroen-honingboter

7 .   Confit van champignons en sjalotjes met honing

8 .   Gegrild waldkornbrood met abrikozen en feta

9 .   Gouden kip

10.   Haringsalade met honingroom

11.   Hoest siroop

12.   Honingazijn

13.   Honingbiscuit met vruchtenhoning

14.   Honing cake

15.   Honingflensjes

16.   Honinghoestdrankje

17.   Honing koek

18.   Honing koekjes

19.   Honing melk

20.   Honing -noten crêpes

21.   Honingpannenkoekjes met schuimige chocoladesaus

22.   Honing -sinaasappel cocktail

23.   Honing snoepjes

24.   Honingsoufflé

25.   Honing vruchtensalade

26.   Kip met citroen, olijven en honing

27.   Kwark - honingkoek

28.   Mezavla

29.   Muesli met honing –notenyoghurt

30.   Pannenkoeken met honing

31.   Perenquiche met honing

32.   Pittige honing milkshake

33.   Pompoensoep met mango en honing

34.   IJskoffie met honing

35.   Zoete polenta met vanillehoning




1. Aardbeiencrème met honing

Ingrediënten:Half kopje honing, (naar smaak) enkele eetlepels aardbeiensap of gemixte aardbeien, 1 kopje dikke room den een snufje zout.
Bereiding:Klop de room op. Voeg de honing en het snuifje zout heel langzaam met een spatel aan de opgeklopte room toe. Probeer te “scheppen” en niet te roeren, anders verslapt de room opnieuw. Vul dessertcoupes met crème en versier het geheel met verse aardbeien.

2. Aardbeien -shake met honing

Ingrediënten: 4 eetlepels vloeibare honing, 200 gr. aardbeien, 6 glaasjes cognac of brandewijn, 1 liter volle melk, 6 bollen vanille ijs.
Bereiding: Ontdoe de aardbeien van de kroontjes en was ze grondig. Laat ze grondig uitlekken en plet ze zo fijn mogelijk. De honing samen met de likeur, de melk en het vanille-ijs in een shaker doen en hevig shaken tot alles goed gemengd is en lichtjes schuimt. In plaats van een shaker kan u evengoed een mixer gebruiken. In een hoog (cocktail)glas doet u enkele ijsblokjes. giet er de aardbeien -shake erover en dien de shake meteen.  
Serveertip: “Met een rietje en een aardbei op de rand maak je er iets feestelijk van”


3. Banaan met honing

Ingrediënten: 4 bananen, 25 g. boter, 1 dl. honing en 0,5 dl. appelsap.    
Bereiding: 
Pel de bananen en snij ze in stukken. Bak ze vlug in hete boter en doe ze in een vuurvaste schotel, die op tafel gezet kan worden. Giet de honing over de babanen en laat ze een paar minuten zachtjes stoven. Roer er appelsap door en dien het gerecht warm of koud op. Een stukje cake smaakt her goed bij. 
 

4. Bruisende vanillehoningcocktail

Ingrediënten (voor 4 champagneflutes): 2 tot 3 zakjesvanille, halve liter tropisch vruchtensap, ca. 4 eetlepels honing en een halve dl.koolzuurhoudend mineraal water.

Bereiding: Los al roerend de vanille op in het vruchtensap en laat het in de koelkast goed koud worden. Schenk het mineraalwater erbij. Verdeel het verdunde sap over 4 champagneflutes en vul ze bij, liefst aan tafel, met de belletjeswijn.

Bijzonderheden:kJ/kcal per portie: 783/187,

Bereidingstijd: ca. 10 minuten.

Serveertip: Steek een vruchtje aan de rand van het glas en serveer de cocktail met leuke rietjes. flesje belletjeswijn. 

5. Bijenkorfje met dressing

Ingrediënten(voor 4 porties) : 4 bolletjes verse mozzarella (à 125 g), 4 grote of 6 middelgrote tomaten en 1 bosje basilicum. Voor de marinade: 1 citroen, 5 eetlepels walnotenolie, 5 eetlepels honing, liefst  Acaciahoning, versgemalen zout en gemengde peper en mespuntje cayenne peper . 
Bereiding: Snijd de mozzarellakaasjes en de tomaten in plakken. Pluk de basilicumblaadjes af. Maak, steeds vanuit de grootste plakken opbouwend, op elk bord een mooie stapeling van mozzarella, tomaat en basilicum, zodat het op een bijenkorfje lijkt. Boen de citroen schoon en rasp de schil, pers de vrucht uit. Klop een dressing van 2 eetlepels citroensap, walnotenolie en honing en breng op smaak met zout, peper, cayennepeper en citroenraspsel. Besprenkel de ‘korfjes’ met de dressing. Maal er nog wat peper over.

Bijzonderheden: KJ/kcal per portie: 2255/540, bereidingstijd: ca. 20 minuten.

 

6. Citroen- honingboter

Ingrediënten: Gelijke delen honing en boter, hele ciroen(en).

Bereiding: Meng gelijke delen honing en boter door elkaar tot een smeuïge massa. Voeg naar smaak citroensap en geraspte citroenschil toe.

Serveertip: "Heerlijk op warme toast of vers gebakken brood"!

 

7. Confit van champignons en sjalotjes met honing

Ingrediënten (voor 4 porties):250 gr. kleine witte champignons, 250 gr. kleine sjalotjes of verse 3 teentjes knoflook, cocktailuitjes, 1 citroen, 1 takje rozemarijn, 1 takje tijm, 2 eetlepels olie, 200 ml. witte wijn, 200 ml. Groentebouillon. 5 eetlepels balsamico –azijn, 4 eetlepels fijne crème honing, zout, vers gemalen peper en  8 plakjes gedroogde rauwe ham.
Bereiding:Borstel de champignons schoon. Pel de sjalotjes, haal de partjes los. Pel de knoflook. Boen de citroen schoon en trek sliertjes van de schil met een sambaltrekker of zesteur. Pluk de rozemarijn en tijmblaadjes af. Verhit in een braadpan de olie en bak hierin champignons, sjalotjes en knoflook 3 minuten of tot de paddestoelen vocht los laten. Schenk de wijn, bouillon en azijn erbij, voeg honing, rozemarijn en tijm toe, maal er naar smaak wat zout en peper over en laat het geheel 15 - 20 minuten stoven, tot bijna al het vocht is verdampt.
Leg op elk bord een mooie toef ham en verdeel de confit van champignons over de borden.

Bijzonderheden: kJ/kcal per portie: 828/200, Bereidingstijd: ca. 20 minutenKoeltijd: ca. 60 minuten
Serveertip: lekker met toast van ciabatta: snijd dunne sneetje ciabatta af en leg ze op een ovenrooster. Besprenkel ze met olijfolie en bak ze in een hete oven van 200 graden Celsius in 10-12 minuten goudbruin en knapperig.

8. Gegrild waldkornbrood met abrikozen en feta  (Griekse lunch)

Ingrediënten (voor 4 personen):4 (dikke) sneetjes waldkornbrood, 60 gr. gezouten pistachenoten, 8 gedroogde abrikozen, 100 gram feta, 4 eetlepels honing vermengd met de kern van een vanille stokje.
Bereiding: Bestrijk de sneetjeswaldkornbrood met boter. Hak de pistachenoten wat kleiner, snijd de gedroogde abrikozen in smalle reepjes en vermeng noten en fruit met de verkruimelde feta. Beleg de boterhammen hiermee. Leg de boterhammen op de bakplaat en bedruppel ze rijkelijk met vanillehoning. Schuif de boterhammen ongeveer 15 cm onder de grill en rooster ze tot de kaas gaat kleuren, in 5-8 minuten.

Bijzonderheden: KJ/Kcal per portie: 1302/310, voorbereidingstijd: 5 minuten.
bereidingstijd: 5 - 8 minuten.

Serveertip: Serveer het warm.


9. Gouden kip

Ingrediënten (voor 4 personen): 4 kipborstukken, een halve pot vloeibare honing, 4 kip borstsukken, een halve pot vloeibare honing, 2 eetlepels kerrie, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels grove mosterd, 4 ananas schijven, maïzena, peper, zout, handje rozijnen, water en verse peterselie.

Bereiding:Wrijf alle stukken kip in met peper en zout, laat dit intrekken. Maak van de honing, kerrie, ketjap en mosterd een papje en doe daar het handje rozijnen door. Doe in een ovenvaste schaal of braadslede( bij grote hoeveelheden) een laagje water van ± 1cm en leg de stukken kip hierin, verdeel het honingpapje er over, totdat alle kip bedekt is. Doe aluminium folie over het geheel en zet de schaal 1 uur in een oven van 250°C. Af en toe bedruipen. Na ± 3 kwartier het folie er af halen voor het bruine korstje. Als de kip gaar is, wat ananassap binden met maïzena en het sap bij de honingmassa voegen en roeren totdat de saus een beetjelobbig is geworden. De saus over de kip scheppen, de stukken kip op een schaal rangschikken en met ananas versieren, wat peterselie erover strooien voor de kleur.
Seveertip: "Lekker met rijst en salade"!

10.Haringsalade met honingroom

Ingrediënten (voor 4 porties): 4 haringen, 2 rode grapefruits, 2 appels, 2 bekertjes zure room (250 ml), 2-3 eetlepels honing, 2 eetlepelsl mierikswortelpuree (potje), vers gemalen zout en peper en 1 bakje tuinkers. 
Bereiding:Snijd, met een schuine snede, de haringfilets elk in 5 stukjes. Schil de grapefruits dik, snijd de partjes uit de vliesjes, vang daarbij het sap dat vrij komt op. Was de appels, halveer ze en verwijder het klokhuis. Snijd de helften elk in 4 partjes. Roer een saus van zure room, grapefruitsap, honing en mierikswortelpuree en breng dit op smaak met zout en peper. Schep de stukjes haring, grapefruit en appel erdoor het laat het, afgedekt en in de koelkast, een paar uur marineren. Schep de salade op een serveerschaal en garneer de schaal met toefjes tuinkers.
Bijzonderheden: kJ/kcal per portie: 2485/596, Bereidingstijd: Ca. 30 minuten.

Serveertip: Geef er toast van witbrood bij. Of nog lekkerder: smelt wat boter in een koekenpan, laat hierin wat honing oplossen en bak in de honingboter driehoekjes witbrood goudbruin en knapperig.                         

 

11. Hoestsiroop

Ingrediënten: 30gr. salie, 125 gr. honing, 1 eetlepel azijn en 0,5 liter water.

Bereiding: Voeg 0,5 liter kokend water bij de salie een en laat dit mengsel enkele minuten trekken. Daarna zeven en dehoning toevoegen tot deze geheel is opgelost. Dan een eetlepel azijn toevoegen.

Bijzonderheden: Naar believen elk uur een theelepel nemen of bij keelpijn met deze siroop gorgelen.

 

12.Honingazijn

Ingrediënten:6delen water, 1 deel honing.
Bereiding:Kook het water met de honing en doe alles over in een Keulse pot of een glazen schaal. Dek dit geheel direct af met een doek, zodat er geen vuil in de vloeistof kan komen. Laat dit ongeveer 6 weken staan. De azijn zal nu klaar zijn voor gebruik in bijv. salades. Eventueel kun je deze azijn nog filteren door een koffiefilter.

 

13. Honingbiscuit met vruchten

Ingrediënten: 250 gr. Pruimen of abrikozen, 100 gr. honing, 100 gr. boter, 30 biscuits.

Bereiding: Week de pruimen of abrikozen en kook ze zacht. Laat ze hierna afkoelen. Roer de honing door de zacht gemaakte boter. Smeer dit mengsel op de biscuits en leg op ieder koekje een vrucht.

 

14. Honing cake

Ingrediënten: 150 gr.boter, 150 gr. (riet)suiker, 3 eieren, 200 gr. honing, 4 eetlepels melk, 0,5 theelepeltje zout en 250 gr. zelfrijzend bakmeel.

Bereiding: Smelt 150 gram boter en vermeng dit met 150 gram (riet)suiker tot een papje. Voeg hier 3 eieren aan toe. Goed roeren. Meng 200 gram honing met 4 eetlepels melk. Doe dit bij het boter/suiker mengsel. Voeg vervolgens een half theelepeltje zout en 250gram zelfrijzend bakmeel toe. Doe het beslag in een ingevet cakeblik en laat het gaar worden in een matig warme oven.

Bijzonderheden: Baktijd ongeveer een uur.

 

15. Honingflensjes

Ingrediënten:300, Bloem, mespuntje zout, 4 eieren, een halve liter melk, 225 gr. honing, 65 gr. boter en 100 gr geschaafde amandelen.

Bereiding: Maak een beslag van de bloem, zout, eieren en melk. Laat dit (dunne) beslag een kwartiertje staan. Bak van dit beslag dunne flensjes. Bestrijk deze met de (vloeibare) honing, waardoor de amandelen goed geroerd zijn. Vouw elk flensje in drieën.

 

16. Honing hoestdrankje

Ingrediënten: 50 gr. laurierdrop,  50 gr. zoute drop, 1 tot 2 eetlepel(s) honing, 1 eetlepel tijmolie en een half liter warm water.
Bereiding:. Los de laurierdropen zoute drop in een half liter warm water op. Voeg als de oplossing is afgekoeld de honing en tijmolie toe. Roer dit alles goed door elkaar. Bijzonderheden: Laat de patiënt hier elk uur een dessertlepel van nemen.
Tip:Bewaar het drankje op een koele plaats in een afgeslotenfles. De houdbaarheid is dan maximaal 1 week. 

                        
17.Honingkoek

Ingrediënten:100 gr.donker bruine basterdsuiker,250 gr. zelfrijzend bakmeel, 3kwart theelepel nootmuskaat, 1 theelepel kruidnagelpoeder, 125 gr honing, 1½ theelepel kaneel en 2 eetlepels gembersiroop.GEEN BOTER of VET!

Bereiding:Alle ingrediënten door elkaar mengen en dan de melk toevoegen tot het geheel iets dikker wordt dan cakedeeg. In de oven 45 min bakken bij 150° C.

 

18Honingkoekjes

Ingrediënten: 100 gr.roomboter, 400 gr. tarwemeel, 2,5 dl volle melk en 250 gr. honing.

Bereiding: Smelt de roomboter en roer hier het tarwemeel door. Daarna volle melk en honing toevoegen. Van dit mengsel koekvormpjes maken. In een matig warme oven gaar en bruin bakken.

 

19. Honing melk

Ingrediënten: 2 eetlepels honing, een glas melk.

Bereiding: Doe in een glas 2 eetlepels honing en vul aan met warme (geen hete) melk.

Bijzonderheden: "Drink het voor het naar bed gaan!”. Het kalmeert en helpt tegen slapeloosheid.

 

20.Honing-noten crêpes

Ingrediënten: 250 g bakmeel, 2 zakjes vanillesuiker(natuurlijke), 1 mespuntje zout, 4 eieren, een halve liter melk, 100 gr. honing, 150 gr. gehakte hazelnoten, 60 gr. gemalen amandelen, 3 eetlepels rum (kan ook weggelaten worden) en wat boter om te bakken.

Bereiding: Maak een crêpebeslag van meel, eieren, melk, vanillesuiker en zout. Verwarm de honing voorzichtig, voeg noten en eventueel rum toe. Bak 8 flinterdunne crêpes en houdt deze warm. Bedek de helft met het honingnoten mengsel, vouw ze dubbel en bedek weer de helft met het mengsel. Vouw de crêpes tot een driehoek.
Serveertip: “Serveerwarm, eventueel met slagroom of roomijs”. “Ook geflambeerd zijn ze heel lekker!”

 

21. Honingpannenkoekjes met schuimige chocoladesaus

Ingrediënten (voor 8 porties): Voor de pannenkoeken: 280 gr. bloem, 3 theelepels bakpoeder, mespunt zout, 2 middelgrote eieren, 6 eetlepels honing, 3 dl. karnemelk, 4 dl. melk, boter om te bakken. Voor de chocoladesaus: 1 blik abrikozen op siroop (uitlekgewicht 225 gr.), 50 gr. pure chocolade, 125 ml. Slagroom, 2 eierdooiers (gepasteuriseerd), 4 eetlepels honing.
Bereiding: Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop de eieren los met honing, karnemelk en melk en schenk dit al kloppend in een dun straaltje bij de bloem. Klop het beslag luchtig, glad en klontenvrij. Bak hiervan minstens 16 kleine pannenkoekjes. Houd ze warm tussen twee borden op een warmhoudplaatje. Laat de abrikozen uitlekken en snijd ze in partjes. Smelt de chocolade au bain-marie: in een kom op een pan met kokend water. Neem de kom uit het waterbad, voeg de slagroom, eierdooiers en honing toe en klop het glad. Zet de kom weer in het waterbad en klop het mengsel 10-12 minuten, zodat het schuimig wordt en gaat binden. Leg op elk bord twee pannenkoekjes, leg stukjes abrikoos langs de rand en lepel de schuimige chocoladesaus erover.

Bijzonderheden:kJ/kcal per portie: 1603/383, Bereidingstijd: ca. 30 minuten.

 

22Honing-sinaasappel coctail

Ingrediënten: 2,5 dl vers geperst sinaasappelsap, 1 eetlepel koffiemelk(poeder), 2 eetlepels ijsgruis, 1 eetlepel honing.

Bereiding:  Doe de ingrediënten in een blender (elektrische mengbeker) en mix 1 minuut.

 

23. Honing snoepjes

Ingrediënten: 8 blaadjesgelatine, 1 citroen, 1 kopje honing en 1 kopje kokend water.

BereidingWeek 8 blaadjes gelatine in koud water, knijp ze daarna uit en voeg ze toe aan een kopje kokend water. Verwarm 1 kopje honing en het sap van 1 citroen in een ander pannetje totdat de honing net is opgelost. Dit warme mengsel bij het water – gelatine -mengsel gieten, vermengen en daarna uitgieten op een platte schaal en laten afkoelen en opstijven. Pas als alles heel koud is de stijve heldere massa in blokjes snijden.

 

24. Honingsoufflé

(Een soufflé die niet in een oven gemaakt hoeft te worden)

Ingrediënten4 eieren, 1 dl. Slagroom en 6 eetlepels honing.

Bereiding: Splits de eieren en sla de eiwitten stijf. Klop de slagroom op. Roer de eierdooiers los met de honing en verwarm au-bain-marie tot het mengsel is ingedikt. Vooral niet laten koken. Af laten koelen en dan eiwit en room er door scheppen.
ServeertipIJskoud opdienen, eventueel besprenkelen met wat gehakte noten.

 

25. Honingvruchtensalade

Ingrediënten: 3 flinke appels, 4 sinaasappels, 3 bananen, 4 eetlepels gemalen noten, het sap van 1 citroen en 4 eetlepels honing.

Bereidingen Alle vruchten in kleine blokjes snijden. Citroensaphoning mengen en over de vruchten gieten. Roer de noten erdoor en laat dit op een koele en donkere plaats ongeveer een half uur staan.

 

26. Kip met citroen, olijven en honing

Ingrediënten: (Voor4 personen) 2 uien, 1 teentje knoflook, 2 citroenen, 4 kippenbouten, 2 eetlepels (olijf)olie, 1 kippenbouillontablet, 0,5 eetlepel kerriepoeder, 3 eetlepels heldere honing, peper. zout, tabasco en 50 gram zwart olijven zonder pit.

Bereiding: Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in ringen en de knoflook in plakjes. Boen de citroenen schoon onder warm stromend water en snijd ze in partjes. Verhit de olie en bak de uienringen met de knoflook en de kippenbouten goudbruin. Verkruimel het bouillontablet erboven. Voeg het kerriepoeder; de honing, peper, zout en tabasco naar smaak en 5 dl. water toe en breng dit aan de kook. Temper het vuur. Houd 3 partjes citroen achter voor de garnering en schep de rest erdoor. Stoof de kip in ca. 40 minuten gaar. Voeg 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd de olijven toe. Garneer de kip met de achtergehouden citroenpartjes.

Serveertip: "Serveer met witte rijst en beetgaar gekookte sperziebonen gegarneerd met geschaafde amandelen”.

27. Kwark -honingkoek

Ingrediënten: 125 gr. boter, 200 gr. honing, 3 eieren, 125 gr. magere kwark, geraspte schil van 1 citroen, 100 gr. ongezwavelde rozijnen, 12 bittere amandelen (gehakt), 400gr. volkoren meel, een zakje bakpoeder en 1/8 liter melk.

Bereiding: Boter, honing en eieren schuimig kloppen. Kwark, citroenschil, rozijnen en gehakte amandelen er doorheen roeren. Meel en bakpoeder vermengen, afwisselend honingmengsel en melk er door roeren. Een ingevette cakevorm met het mengsel vullen en in een voorverwarmde oven (175°C) op het onderste rooster plaatsen, ongeveer 50 a 60 minuten laten bakken.

Bijzonderheden: Deze koek is het lekkerst als hij nog één dag heeft gestaan.

 

28. Mezavla

Ingrediënten: 110gr. honing, 1dl. melk, iets zout, 1 ei, 10gr. gelatine, de geraspte schil van een halve citroen en een halve eetlepel citroensap, 250gr. kwark, 20gr. suiker en 1/8liter slagroom.

Bereiding: Los in een beetje hetemelk de gelatine op. Klop de eidooier met de rest van de melk. Voeg de honing en het zout toe. Verwarm dit (au bain marie) al roerende tot de eidooier gaat binden. Roer er de opgeloste gelatine door en laat het geheel even afkoelen. Roer ondertussen de kwark met het citroensap glad en meng ze door de honingvla. Klop eerst het eiwit en daarna de slagroom met de suiker stijf. Meng beide luchtig door elkaar en schep het kwark - honingmengsel, dat nog vloeibaar moet zijn, er door.

Serveertip: “Doe de vla in een kristallen schaal en presenteer er lange vingers bij”

29. Muesli met honing -notenyoghurt

Ingrediënten (voor 4 porties): 40 gr. walnoten, 40 gr. ongezouten pinda’s, 1 eetlepel gemalen amandelen, ca. 4 eetlepels honing, 500 gr. yoghurt, 1 kern van een vanillestokje, 1 eetlepel citroensap, 400 gr. gemengd fruit (bijvoorbeeld mango, aardbeien, rode bessen, etc.) en 200 gr. muesli.

Bereiding: Hak de noten fijn en meng dit met de helft van de honing, yoghurt, vanillekern en citroensap. Maak het fruit schoon en snijd het in stukken. Doe het fruit met muesli in schaaltjes en giet er het honing –noten -yoghurt mengsel overheen. Besprenkel het geheel met wat honing.

Bijzonderheden: kJ/kcal per portie: 2157/514, bereidingstijd: ca. 15 minuten

 

30. Pannenkoeken met honing

Ingrediënten: 125 gr. bloem, 2 eieren, 2 dl. melk, 1 dl. bier en 2 eetlepels honing. Tevens 1 ons rozijnen, 1 glaasje rum, 4 eetlepels honing en 1 ons gehakte walnoten.

Bereiding: Maak een deeg van de ingrediënten t/m de honing. Het deeg een uur laten rusten. Ondertussen 1 ons rozijnen in een glaasje rum laten wellen. Dan 4 eetlepels honing au bain marie verwarmen met de rum, de rozijnen en de gehakte walnoten. De pannenkoeken bereiden op de gewone wijze. Alvorens toe te vouwen, vullen met het honingmengsel.

31. Perenquiche met honing

Ingrediënten (voor ca. 8 stukken): Voor het deeg: 200 gr. bloem (Koopmans), een halve theelepel bakpoeder, 50 gr. boter, 1 ei, 1 eetlepel vloeibare honing, 110 gr. kwark, 3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas en boter om de bakvorm in te vetten. Voor het beslag: 40 gr. gehakte walnoten voor het bestrooien, 500 gr. kleine peren, een kwart liter witte wijn, 125 gr. geitenkaas. 3 eieren, 2 eetlepels room,  3 eetlepels vloeibare honing, zout (naar smaak), vers gemalen peper (naar smaak) en 1 theelepel fijngehakte majoraan.
Bereiding: Ingrediënten voor het deeg samenvoegen en kneed het geheel tot een soepel deeg. Bedek de bodem en rand van een ingevette taartvorm. Bestrooi het met walnoten en zet de taart ca. 30 minuten op een koele plaats. Schil intussen de peren, halveer ze en haal de klokhuizen eruit. Laat de stukken peer ca. vijf tot tien minuten in de witte wijn pocheren. Vervolgens laten uitlekken en met het snijvlak naar onder op de quiche verdelen. Oven voorverwarmen op de aangegeven temperatuur. Kwark, eieren, room en honing door elkaar roeren en op smaak brengen met zout, peper en majoraanblaadjes. Giet het geheel over de peren en bak de quiche ca. 45 minuten in de oven. Elektrische oventemperatuur: 200 °C, hete -lucht -oventemperatuur: 180 °C, gasoven: stand 4.

Bijzonderheden: kJ/kcal per portie: 1663/397, Bereidingstijd: ca. 30 minuten, Baktijd: ca. 45 minuten.

Serveertip:Quiche naar wens met verse majoraanblaadjes garneren en met een beetje honing besprenkelen voor het serveren.


32. Pittige honing milkshake

Ingrediënten (voor 1 groot glas): 3 dl. melk, 2 dessert lepels honing, snufje kaneelpoeder, snufje gemberpoeder.

Bereiding: Mix alle ingrediënten in een blender. Vervolgens alles in een groot glas doen.

 

33. Pompoensoep met mango en honing

Ingrediënten (voor4 porties)600 gr. pompoenvruchtvlees, 2 aardappelen, 1 kleine rijpe mango, 1 sjalotje, 1 cm stukje verse gember, 2 eetlepels olie, 1 theelepel kaneelpoeder, 1 ltr. groentebouillon (van tablet), 4 eetlepels honing, vers gemalen zout en peper naar smaak, 100 ml. Slagroom en verse bieslook.
Bereiding: Hak de pompoen in stukken. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Snijd de mango van de pit, schil de stukken en snijd ze ook kleiner. Snipper het sjalotje. Schil het gemberstukje en hak het fijn. Verhit in een braadpan of soeppan de olie en fruit hierin het sjalotje en de gember. Schep de pompoen, aardappel en mango erbij, strooi het kaneelpoeder er over en roerbak 10 minuten. Voeg de bouillon en honing toe, breng alles aan de kook en dek de pan af. Laat de soep zachtjes 20 minuten koken. Klop intussen de slagroom dik vloeibaar en knip de bieslook fijn. Pureer de soep met de staafmixer. Breng de soep op smaak met zout en peper. Verdeel de soep over diepe borden en druppel de room er in. Garneer de soep met een toefje bieslook.

Bijzonderheden: kJ/kcal per portie: 1223/292, Bereidingstijd: ca. 45 minuten.

 

34. IJskoffie met honing

Ingrediënten: Een half kaneelpijpje, een halve liter hete sterke koffie, 2 eetlepels honing, ijsschilfers en stijf geslagen slagroom.

Bereiding: Leg de kaneel in een kan en giet er de hete, zwarte koffie op. Laat het staan om af te koelen. Verwijder het kaneelpijpje en roer de honing door de koude koffie. Stamp wat ijs fijn en vul hiermee de 2 glazen tot de helft. Schenk de koffie erop en garneer desgewenst met een toetje slagroom.

 

35. Zoete polenta met Vanillehoning

Ingrediënten(voor20 stuks):2 eieren, 180 gr. suiker, 200 ml. olie, 220 gr. polenta (maïsmeel, natuurvoedingswinkel), 100 gr. bloem, snufje zout, 2 theelepels bakpoeder, 5 eetlepels vanille (suiker), 2 dl. (vers -geperst) sinaasappelsap en een mespunt gemalen koriander.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed de bakplaat met bakpapier, laat een randje omhoog staan. Klop de eieren met de suiker schuimig in 10 minuten. Voeg de olie en de melk toe en meng het door elkaar. Zeef de polenta, bloem, zout en bakpoeder boven de kom en roer het door het oliemengsel, zodat een dik net roerbaar beslag ontstaat. Schep het op de bakplaat en strijk het glad uit tot een dikte van 1½ tot 2 cm. Schuif de bakplaat midden in de oven en bak de polenta in 20-25 minuten gaar en goudgeel. Roer intussen de honing los met sinaasappelsap en koriander. Neem de bakplaat uit de oven en besprenkel de maïskoek met het zoete sap. Snijd de koek in ruiten en serveer ze warm; bij ontbijt, lunch of warme maaltijd, met vers fruit of als bijgerecht bij een pikant roerbakgerecht.
Oventemperatuur: elektrische oven: 180°C, heteluchtoven: 160°C, Gasoven: stand 3.
BijzonderhedenkJ/kcal per portie: 893/213, Bereidingstijd: ca. 20 minuten
Baktijd: ca. 25 minuten.